Καλώς ήλθατε στο balafas.gr

Ελπίζω να βρείτε ενδιαφέροντα πράγματα για να δείτε, να ακούσετε και να διαβάσετε. Σκοπός είναι πάντα να δίνονται εναύσματα για δημόσιο διάλογο και να καταγράφονται επιχειρήματα και αντίλογος. Τα γραπτά μένουν και αυτό έχει σημασία. Δεν είναι απλώς θέμα συνέπειας. Είναι θέμα σεβασμού προς όλους και όλες εσάς, είναι δείγμα δημόσιας λογοδοσίας. Δυστυχώς στη χώρα μας η Πολιτική έχει εξελιχθεί στην «τέχνη» του χρυσόψαρου και των λωτοφάγων. Αν σταματήσουμε να μένουμε στους τίτλους και απαιτούμε από όλους τα γραπτά τους, τότε ο καθένας μας θα έχει βάλει ένα λιθαράκι. Γι’ αυτό μη διστάσετε να μου στείλετε τις δικές σας απόψεις επί των ζητημάτων που θα συναντήσετε εδώ.

VBalafasQR

Εκλογές 2023 - Σύντομες Απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις

Το μύθευμα των μεγάλων έργων στο Δήμο

Το δράμα της διαβούλευσης στο Δήμο Κορινθίων

Σε τι διαφέρει το 2023

Η συμβολή μου στο Πρόγραμμα της Πνοής

Κόρινθος και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Γιατί ζητώ την ψήφο σας

Covid και Δήμος Κορινθίων

Εκλογές 2023

“Πνοή Δημιουργίας” με τον Βασίλη Μπαλάφα στο TV SUPER | 28/9/2023

Β.Μπαλάφας | Συνέντευξη στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 | 20/9/2023

VB Live ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ | 8/9/2023

«Εν Δήμω» με τον Βασίλη Μπαλάφα (24/07/2023)

Συνέντευξη Βασίλη Μπαλάφα – Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Τζένη Σουκαρά – Cafe Society: Συνέντευξη Βασίλη Μπαλάφα

Β.Μπαλάφας – Ηλέκτρα 98,8 – Ν.Νικολόπουλος | Μέρος Β – 16/11/2022

Αρθρογραφία

10 προτεραιότητες : 1. Μοντέλο Διακυβέρνησης
15/5/23

Βρέθηκα χτες σε ένα ωραίο τραπέζι όπου διεξήχθη μια πραγματικά πολύ ουσιαστική και μεστή πολιτική συζήτηση για τον Δήμο Κορινθίων. Διαπίστωσα ότι οι υποψήφιοι – τουλάχιστον – σύμβουλοι οφείλουν να θέσουν ως πρόταγμα μια σειρά προτεραιοτήτων που να μπορούν να υπηρετήσουν, στοιχειοθετήσουν και αναλύσουν. Προσπαθώντας…

Διαβάστε το άρθρο

25 χρόνια το ίδιο όραμα στην Κόρινθο : Καφενές
7/5/23

Είναι πραγματικά τρομερό – για να μην πω τρομακτικό – το να προσπαθήσει κανείς να κάνει μια έρευνα σε βάθος χρόνου για το πως ξεδιπλώθηκε το κεντρικό όραμα για την Κόρινθο διαχρονικά. Από την εποχή του “Hambo”, του “Mordillo” και του “Κολωνακίου”, τούτη η πόλη έχει αντιμετωπιστεί ως όραμα σαν ένας απέραντος καφενές. Πρώτη ήταν η οδός Πυλαρινού, οδός Θεοτόκη όπως τη θυμόμαστε οι παλαιότεροι. Η πεζοδρόμησή της οδήγησε σχεδόν σε ακαριαία “καφενειοποίηση”….

Διαβάστε το άρθρο

Αυτοδιοικητικές εκλογές και τοπική μαφία
27/4/23

Τις τελευταίες ημέρες μού ήρθε από πολύ έγκυρη πηγή μια πληροφορία που προσπαθούσα καιρό να τη διασταυρώσω και συμπληρώθηκε επιτέλους ένα παζλ για το οποίο μου έλειπαν κάποια κομμάτια. Η πληροφορία μού έφτασε τελείως τυχαία αλλά ακριβώς την ώρα που έπρεπε. Προσέξτε τώρα τι μπιλιάρδο παίζεται την ώρα που εμείς πιστεύουμε ότι όλα γίνονται για τις εκλογές και τους θώκους. Ναι, πολλά γίνονται και για αυτά, αλλά όχι μόνο για αυτά. Εμμονικός τύπος ο…

Διαβάστε το άρθρο

Παρεμβάσεις - Facebook Page

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
PPCA Error: Due to Facebook API changes it is no longer possible to display a feed from a Facebook Page you are not an admin of. The Facebook feed below is not using a valid Access Token for this Facebook page and so has stopped updating.

VB Live

VB Live Series Part III | SE03E02 | 28/5/2023

Ένα ταξίδι στην Ιστορία και τη Μυθολογία – VB Live #21 – 3/7/2020

Ο Ευστάθιος Φακιολάς στο VB Live #5 – 13/4/2020

CV - Επικοινωνία

Ο Βασίλης Μπαλάφας είναι Τεχνολόγος Πληροφορικής & Δικτύων και Διεθνολόγος/Πολιτικός Επιστήμων. Σπούδασε Τηλεπληροφορική και Διοίκηση στο ΑΤΕΙ Ηπείρου. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Επικοινωνίες Δεδομένων (MSc in Data Communications – U of Kingston) και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτικές, στην κατεύθυνση της Διακυβέρνησης (MA in International Relations and Policies – Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Κορίνθου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με υποτροφία υψηλής ακαδημαϊκής επίδοσης). Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση (MA in Local and Regional Government and Development) από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης σε σύμπραξη με 4 Πανεπιστήμια της χώρας (Πελοποννήσου, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημίου Πειραιώς). Από τον Ιούλιο του 2022 είναι διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον σχετικά με το ρόλο της Ενέργειας ως παράγοντα ισχύος στη Διεθνή Πολιτική. Μιλά άριστα, επίσης, Αγγλικά και Γαλλικά.

Τον Ιούνιο του 2015 εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Ινφογνώμων» το βιβλίο του με τίτλο «Ο Αγωγός Burgas-Αλεξανδρούπολη στη Διεθνή Πολιτική». Πρόσφατα εκδόθηκαν 2 νέα βιβλία, ένα στη Νέα Υόρκη με θέμα την Ενεργειακή Ασφάλεια και ένα στην Αθήνα με θέμα την οργανωσιακή αλλαγή στο Δημόσιο Τομέα, στα οποία συμμετέχει με 2 δικά του κεφάλαια.

Είναι μέλος της ΕΠΥ (Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών), του ΕΟΠΕ (Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων) και του GPSG (Greek Politics Specialist Group of the UK’s Political Studies Association –PSA). Μελέτες, εισηγήσεις και επιστημονικά άρθρα του έχουν παρουσιαστεί και δημοσιευτεί σε συνέδρια και περιοδικά της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Εργάζεται στο Τμήμα Πληροφορικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συμμετέχει στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ ερευνητικά συνεργάζεται και με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου στην Κύπρο, στον τομέα των τεχνολογιών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Είναι επίσης πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων του ΕΚεΠις (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π), επιπέδου Β’, και κάνει μαθήματα σχετικά με τα γνωστικά του αντικείμενα. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στον τραπεζικό τομέα, στη Motor Oil Hellas, στον Ο.Τ.Ε. και αλλού.

Η ενασχόλησή του με τα δημόσια πράγματα ξεκινά από τα μαθητικά του χρόνια με διακρίσεις όπως η συμμετοχή του στη διοργάνωση «Euroscola» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που απευθυνόταν σε μαθητές με άριστη επίδοση στο μάθημα της Έκθεση σχετικά με ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε έντονη δράση και διετέλεσε επί 3 θητείες Πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών του Τμήματος στο οποίο φοίτησε. Με την επιστροφή του στην Κόρινθο ανέπτυξε έντονη δράση στα κοινά, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και είναι γνωστή μέσα από πλούσια αρθρογραφία και πλήθος δημοσίων παρεμβάσεων.

Παρεμβάσεις, άρθρα, θέσεις και συνεντεύξεις του είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και στον έντυπο τύπο σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Διατηρεί την ιστοσελίδα balafas.gr και είναι ενεργός στα κυριότερα ηλεκτρονικά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σχεδόν από την αρχή εμφάνισής τους, όπου επίσης μπορεί να βρει κανείς πολλά στοιχεία από τις δράσεις και τις δημόσιες παρεμβάσεις του.

Έχει λάβει μέρος στις Δημοτικές Εκλογές στο Δήμο Κορινθίων ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος άλλες δύο φορές, το 2014 και το 2019, ευρισκόμενος και τις δύο φορές στην πρώτη δεκάδα κατάταξης των σταυρών προτίμησης του συνδυασμού με τον οποίο συμμετείχε.

Είναι έγγαμος και πατέρας μιας κόρης, μαθήτριας Γυμνασίου.

Η βασική του επιδίωξη είναι να αποκτήσουμε επιτέλους ένα Δήμο με ανοιχτές διαδικασίες διακυβέρνησης, με συμμετοχικότητα, που θα νοιάζεται για την καθημερινότητα των πολιτών του, για τα σχολεία, για τα πάρκα και τις παιδικές χαρές, που θα ανοίγει ουσιαστικές ευκαιρίες εργασίας έτσι όπως οφείλει και όχι θεωρώντας ότι κάνει «εξυπηρετήσεις». Να φύγουμε από το προσωποκεντρικό και «εγωκεντρικό» μοντέλο διοίκησης, από το ναρκισσισμό ανθρώπων που πιστεύουν ότι η προβολή του τόπου συμπίπτει με την προβολή του εαυτού τους. Να υπερβούμε την αρρώστια της «εξουσιολαγνείας» και να διεκδικήσουμε πόρους από κάθε δυνατή πηγή εντός και εκτός Ελλάδας για να δημιουργήσουμε. Να εφαρμόσουμε καλές και βέλτιστες πρακτικές από άλλους Δήμους και όχι εκείνα που βολεύουν τους τοπικούς ή τους φιλικούς εργολάβους. Να δώσουμε συνολικά στο Δήμο Κορινθίων την ταυτότητα που του αξίζει, να εκμεταλλευτούμε τον θρησκευτικό τουρισμό και τα αξιοθέατα που διαθέτουμε, να μη χρειάζεται να ζητήσουμε «χάρη» για να κάνουμε τη δουλειά μας στο Δημαρχείο. Να δώσουμε μια άλλη διάσταση στο μοντέλο Διοίκησης στο Δήμο, μακριά από αρρωστημένες φεουδαρχικές αντιλήψεις ανθρώπων που θεωρούν το Δήμο κτήμα και τσιφλίκι τους χρησιμοποιώντας οχήματα, μέσα και πόρους ως ατομική τους περιουσία.

Ο Δήμος Κορινθίων χρειάζεται γνώση, δουλειά, εξωστρέφεια, εξειδίκευση. Χρειάζεται πρώτα από όλα τους πολίτες του στο επίκεντρο και όχι στο περιθώριο.

Μαζί μπορούμε όλα αυτά να τα καταφέρουμε με χρονοδιάγραμμα και στοχοθεσία. Και θα τα καταφέρουμε.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας:
6932 78 95 77

E-mail Επικοινωνίας:
vasileios [at] balafas.gr

Ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις

Επιλεγμένα

From Energy Security to Energy Dominance: US’ Blending of Politics and Economics

The Eu Facing New Energy Challenges: Crevasses To Its Performance As A Single Actor?

The “Cloud” Europe and Germany as the European Stabilizer

Δημοσιεύσεις

Bridging the “New Realities” of the 1980s with those of the 2010s: Joseph Nye’s echoes from the past and Donald Trump’s energy dominance doctrine.

The Clash of the Titans on the Energy Field.

Is the EU Ready for Greek Politics?

Βιβλίο

Ο αγωγός Burgas-Αλεξανδρούπολη στη Διεθνή Πολιτική: Μια συστηματική, πολυεπίπεδη ανάλυση της Ελληνικής Πολιτικής της περιόδου 2006-2009, Εκδόσεις Ινφογνώμων, 2015

Συμμετοχές σε βιβλία

Branding a Potential Energy Hub as National Interest in the Eastern Mediterranean: More Than an Energy Supply Issue.

Ειδικά θέματα δημόσιων πολιτικών στην τοπική αυτοδιοίκηση – Μία εκ των κάτω προσέγγιση των μεταρρυθμίσεων.